Powered By Blogger

22 Ocak 2011 Cumartesi

2. SAP AYIRMA VE ÇATLATMA

Üzümün saplarından ayrılıp tanelerin çatlatılma işlemidir.Üzümün sapları yüksek oranda fenolik maddeler içerdiği için saplar ayrılmazsa şarap ta acılık ve burukluk öne çıkar.
Evde yapılan şaraplar için küçük çatlatıcılar tercih edilir. Daha büyük üretimler için saatteki kapasitesi 1-2 ton olan sap ayırıcılar tercih edilir. Bu sap ayırıcılar  


kolay taşına bilen ve üstü açık fermentasyon teknelerinin üstüne yerleştirilebilir.
Sap ayırma ve çatlatma işlemi ile  fermentasyon teknesinin 3te 2 si doldurulur. Tam doldurulursa fermentasyon  sırasın da kabarma olacağından taşma meydana gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder