Powered By Blogger

22 Ocak 2011 Cumartesi

3.Kükürt dioksit ilavesi

Şaraplarda kükürt dioksit kullanımı ,zararlı mikroorganizmaların (sirke bakteri-yabani maya gibi) gelişmesini , şarabın oksidasyonunu ve esmerleşmesini engellemek amacıyla kullanılır.
 Evde şarap yapanlar için Potasyum meta bisulfit kullanmaları çok pratiktir.

Potasyum Metabisülfit kullanımı, üzümün sapları ayrıldıktan hemen sonra olur.
 Potasyum metabisülfit  solusyonun hazırlanması:
1lt suya 100 gr potasyum metabisülfit eklenerek %10 luk çözelti elde edilir.
10 lt şaraba %10 lukl potasyum metabisülfit çözeltisin den maksimum 10ml katmak yeterlidir .

Serbest kükürt dioksit  hesaplanması:

Şaraplardaki serbest kükürt miktarı 30-40 mg/lt dır. Şarabın içindeki kükürt miktarı zamanla azalır.Bu nedenle 2-3 haftada bir serbest kükürt tayini yapıp kükürt eklemesi yapılır.


SERBEST KÜKÜRT ÖLÇÜM EKİPMANLARI

 5 ml lik pipet
10 ml lik pipet
250 ml lik erlenmayer
%25lik sülfrik asit çözeltisi
0,01lik iyodin solüsyonu
1% nişasta solusyonu
Distile su

Nişasta solusyonu hazırlanması:  200 ml suya 1.5 çay kaşığı mısır nişastası konur ve birkaç dakika kaynatılır.  Nişasta solusyonu tazeliğini kaybettiği için her hafta taze solusyonlar hazırlanmalıdır.

Serbest kükürt miktarının  ölçümü:

1. 10ml şarabı temiz bir enlenmayere aktarın.
2. 5ml sülfirik asit ilave edin
3. 3ml nişasta solusyonu ekleyin.
4. 5ml lik pipete iyodin solusyonunu doldurun.Koyu pembe renk  sabitleşinceye kadar titrasyona devam edin.
5.Harcanan iyodin çözeltisini not edin.
Kırmızı şaraplarda renk tespiti zor yapıldığından Deneyi sarı ışığın üstünde yaparsanız renk değişimini kolaylıkla bulabilirsiniz.
Kırmızı şaraplarda bulunan fenolik bileşenlerle iyodin reaksiyona girdiği için kükürt miktarı %20  fazla görünür.

Serbest kükürtdioksitin hesaplanması:
Titrasyon sonucu harcanan iyodin solusyonu ve normalitesinin 3200 ile çarpılması serbest kükürt dioksit miktarını verir.
SO2 =( 3200 X Harcanan iyodin hacmi X iyodin normalitesi 0.01 )  mg/lt

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder