Powered By Blogger

11 Ocak 2011 Salı

Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon, Bordeaux orijinli olup yüzlerce yıla dayanan bir geçmişi vardır. Sıcak bölgelerin bir çeşididir ancak omcaları geç uyanır..Dip gözlerinin fazla verimli olmayışı nedeniyle Guyot budaması gerektirir. Külleme,ölü kola oldukça duyarlı olmasına karşın Botrytise nisbeten dayanıklıjdır. Yüksek kalitede şarap eldesi için genelde zayıf anaçlar(3309 C,101/14 M) üzerine aşılamak faydalıdır.Daha kireçli  alanlarda ise 420 A anacı ile iyi bir uyum gösterir. Salkımları küçük veya orta irilikte ,silindirik kanatlı,taneleri küçük,yuvarlak,morumtrak siyah renkli ,sık ve nispeten kalınca kabuklu dur.Koyu yakut kırmızı renkli güzel bir kalite şarabı verir. Genç şarabı buruk ve hafif ot kokuludur. Yaşlandırma ile ahududu veya böğürtlen hissi veren bir buke kazandırır. Alaçatı gibi sıcak iklimlerde karamelimsi, black current tadı hissedilir.Şarabı fıçılarda eskitilirse tat ve bukede harmoni gelişir. ((Alıntı:Şarap teknolojisi kitabı-Prof.Dr Nihat Aktan ve  Dr. Hatice Kalkan)

Cabernet sauvignon Tek bağ üzümlerimiz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder